niedziela, 26 kwietnia 2020

wegetariańska lasagne z koprem włoskim


Dzisiaj polecam przepis na wegetariańską lasagne z koprem włoskim, porami, selerem naciowym i sporą ilością serów. Danie, którego przepis znalazłam w książce Jamiego Olivera z włoskimi przepisami. Nawet trudno byłoby mi zliczyć ile razy ta lasagne gościła już na naszym stole, od kiedy po raz pierwszy ją zrobiłam. W tym czasie mój przepis trochę ewoluował. Czasem nie mam wszystkich warzyw i zmieniam trochę przepis. Zawsze używam jednak kopru włoskiego - to on decyduje o przyjemnym smaku tej potrawy. Ważne także, żeby użyć dobrych gatunkowo serów. Jeśli nie mam gorgonzoli - pomijam ją. Przepis Jamiego zmieniłam, trochę "odchudziłam" składniki, m.in. ilość sera.

Zdarza nam się podawać tę lasagnę z chlebem - takie połączenie dobrze smakuje.
Niezjedzoną część lasagne przekładam do pojemnika, który szczelnie zamykam i wkładam do lodówki. Następnego dnia odgrzewam 15-20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Mój mąż mówi, że taka odgrzewana jest jeszcze lepsza :-)

Polecam!


Składniki (6 porcji - u mnie naczynie żaroodporne o wymiarach 28 na 20 cm):

9 płatów lasagne
2 duże kopry włoskie (fenkuły)
2 pory
2 łodygi selera naciowego
3 ząbki czosnku (opcjonalne, czasem robię lasagne bez nich)

ok. 100 g parmezanu + dodatkowa porcja do oprószenia lasagne podczas jedzenia
125 g mozzarelli (1 kulka)
50-100 g gorgonzoli
2 szklanki mleka

2 łyżki oliwy z oliwek
kilka gałązek świeżego tymianku (lub 1 czubata łyżeczka suszonego)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
2 łyżki mąki pszennej
sól i pieprz
odrobina masła do wysmarowania formy

Wykonanie:

Warzywa dość drobno kroimy: koper włoski, seler naciowy, pory (biała i jasnozielona część). Czosnek zgniatamy, a następnie drobno siekamy. Na dużej, najlepiej głębokiej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek. Wrzucamy wszystkie warzywa, odrobinę solimy, podsmażamy je przez około 10 minut dość często mieszając. Następnie dolewamy 1 szklankę wody oraz 2 szklanki mleka, dodajemy listki świeżego tymianku, gałkę muszkatołową, doprawiamy do smaku pieprzem. Smażymy wszystko kolejnych 20 minut, od czasu do czasu mieszając składniki. Na końcu dodajemy 2 łyżki mąki pszennej i dokładnie wszystko mieszamy, po lekkim zgęstnieniu sosu odstawiamy patelnię do lekkiego przestygnięcia. W razie potrzemy doprawiamy solą i pieprzem.

Parmezan ścieramy na drobnych oczkach tarki, mozzarellę oraz gorgonzolę kroimy na drobne kawałki. 

Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną masła. Wykładamy odrobinę warzyw z sosem na dno i równomiernie rozkładamy cienką warstwę. Następnie:
 - układamy trzy płaty lasagne. Na to rozkładamy 1/3 pozostałych warzyw z sosem. Wierzch posypujemy 1/3 ilością serów (tarty parmezan, kawałki mozzarelli i gorgonzoli).
- układamy trzy płaty lasagne. Na to rozkładamy 1/3 warzyw z sosem. Wierzch posypujemy 1/3 ilością serów.
 - układamy trzy płaty lasagne. Na to rozkładamy pozostałe warzywa z sosem. Wierzch posypujemy pozostałą ilością serów.
Oprószamy odrobiną tymianku. 

Pieczemy przez 45 minut w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Po rozłożeniu na talerze oprószamy dodatkową ilością tartego parmezanu.

Smacznego!






Poniżej zdjęcie lasagne z koprem włoskim i marchewką. Warzywa: 2 kopry włoskie, 1 por, 2 łodygi selera naciowego, kawałek kapusty włoskiej i 3 marchewki. Wszystkie warzywa drobno pokrojone, marchewka pokrojona w plasterki. Reszta składników identyczna jak w przepisie. Do tej lasagne użyłam suszonego tymianku.


1 komentarz:

Wydrukuj przepis