niedziela, 8 września 2013

Makaron z brokułami w śmietanowym sosie z gorgonzolą

Nie wyobrażam sobie kuchni bez makaronu, szczególnie tego podawanego wg włoskich przepisów. Dzisiejszy przepis jest łatwy w wykonaniu. Nie pomińmy w nim płatków migdałowych, to taka przysłowiowa "kropka nad i" tego dania.



Składniki (2 porcje):
230 g makaronu rurki
250 g brokułów
pół cebuli
1/4 szklanki białego wytrawnego wina
1/2 szklanki śmietany kremówki
80 g sera gorgonzola
szczypta chili cayenne
sól i pieprz
1 łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki uprażonych płatków migdałowych

Wykonanie:

Brokuła dzielimy na małe różyczki i gotujemy w wodzie ok. 7 minut. Makaron gotujemy al dente.
Cebulę kroimy na piórka. Rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek na patelni i smażymy cebulę do miękkości (ok. 10 minut). Dodajemy wino i śmietankę, gotujemy ok. 10 minut mieszając. Do sosu wrzucamy pokrojony na kawałki ser gorgonzola, mieszamy, aż ser rozpuści się. Doprawiamy szczyptą soli, pieprzu i chili cayenne. Wsypujemy brokuły i makaron, mieszamy, aż wszystkie składniki podgrzeją się i dobrze połączą.
Wykładamy na talerze, posypujemy płatkami migdałów i od razu podajemy.

Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis