poniedziałek, 23 września 2013

Cebulowa tarta z chilli i boczkiem

Dzisiaj w roli głównej występuje cebula. Takie nowe spojrzenie na cebulową tartę - z boczkiem i chilli. Lekka słodycz cebuli nieźle komponuje się z ostrym smakiem chilli. Polecam, ponieważ... ta tarta jest przepyszna :-)



Składniki:

Ciasto:

200 g mąki pszennej
50 g masła
50 g margaryny
1 jajko
3 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli

Farsz:

5 średniej wielkości cebul (ok. 650 g)
15 dag boczku wędzonego
1 papryczka chilli
2 łyżki drobno pokrojonej pietruszki
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka cukru
1 łyżka sosu sojowego
pieprz do smaku

Masa śmietanowa:

180 g śmietany 12% lub 18%
40 g gorgonzoli
1 roztrzepane jajko
pieprz, sól i gałka muszkatołowa
estragon



Wykonanie:

Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na lekko natłuszczoną masłem formę do tarty. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C

Cebulę kroimy i smażymy na dużej patelni na 2 łyżkach masła i 1 łyżce oliwy do miękkości (u mnie około 35 minut). 
Z boczku odkrawamy skórkę i kroimy na małe kawałki. Podsmażamy ok. 8-10 minut na średnim ogniu, 2 minuty przed końcem jego podsmażania dodajemy do niego drobno pokrojoną papryczkę chilli.
Do cebuli dodajemy boczek z chili, odrobinę pieprzu, pokrojoną pietruszkę i łyżkę sosu sojowego - wszystko dokładnie mieszamy.
W osobnej miseczce mieszamy śmietanę, pokrojoną na małe kawałki gorgonzolę, roztrzepane jajko, odrobinę soli, pieprzu i gałki muszkatołowej do smaku.
Na podpieczony spód wykładamy masę cebulową, na wierzchu równomiernie rozkładamy masę śmietanową, oprószamy estragonem i pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis