środa, 4 września 2013

Pasztet z soczewicy

Kupiłam wczoraj paczkę zielonej soczewicy. Dzisiejszy przepis jest wynikiem rozmyślań... co by tutaj z niej zrobić :-) Zdrowy dodatek do kanapek i soczewica w pierwszej odsłonie...



Składniki:
220 g zielonej soczewicy (waga przed ugotowaniem)
1 seler (ok. 300 g)
1 pietruszka (ok. 160 g)
3 marchewki (ok. 380 g)
1 cebula
2 ząbki czosnku
2 jajka
dodatki: 2 cm świeżego imbiru, kawałek papryczki chili, 2 łyżki posiekanego świeżego koperku, 3 liście laurowe, 2 łyżeczki soli, 1 łyżeczka pieprzu, 2 łyżki sosu sojowego, pół łyżeczki chili, 1 łyżeczka słodkiej papryki, 1 łyżeczka kolendry, 3 łyżki oliwy z oliwek

Wykonanie:

Soczewicę zalewamy zimną wodą i moczymy ok. 30 minut, wodę odlewamy, zalewamy świeżą (ok 3-4 szklanki) i gotujemy (ok. 40 minut od zagotowania).
Oskrobaną marchewkę, seler i pietruszkę kroimy na mniejsze kawałki, zalewamy zimną wodą w garnku, dodajemy 1 łyżeczkę soli, 1 łyżeczkę kolendry, 3 liście laurowe i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu studzimy i trzemy na tarce (na grubych oczkach).
Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na oliwie ok. 10 minut, na ok. 2 minuty przed końcem dodajemy pokrojone drobno: papryczkę chili, czosnek i imbir.
Soczewicę i warzywa blendujemy (niezbyt dokładnie), dodajemy 2 jajka i pozostałe przyprawy (po 1 łyżeczce soli, pieprzu, słodkiej papryki, pół łyżeczki chili w proszku, 2 łyżki koperku i 2 łyżki sosu sojowego). Mieszamy dokładnie.
Foremkę (najlepsze korytko) smarujemy oliwą, wysypujemy tartą bułką i wykładamy na nią masę. 
Pieczemy ok. 45-50 minut w 180 st. C.

Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis