czwartek, 5 września 2013

"Mangodeser"

Chciałabym komuś osłodzić jutrzejszy dzień... i tak powstał ten deser. Słodkie mango i puszysta serowa masa... a do tego ładnie wygląda. Można jeść oczami :-)



Składniki (4 porcje): 
1 mango
250 g białego sera
200 g serka waniliowego
pół tabliczki białej czekolady
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka gorzkiego kakao
1 śmietanka 30 % - 250 ml 
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki amaretto

Wykonanie:

Biały ser blendujemy (lub mielimy) i dzielimy na dwie części: 100 g i 150 g
Czekolady osobno roztapiamy (np. w miseczce na garnku z gorącą wodą)
Śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru.
Mango kroimy w drobną kostkę (bez skórki)

Robimy dwie masy, miksując razem składniki:

- masa biała: 100 g białego sera, 200 g serka waniliowego, ostudzona biała czekolada i połowa ubitej śmietany
- masa ciemna: 150 g sera, ostudzona ciemna czekolada, połowa ubitej śmietany, ciemne kakao, amaretto i 1 łyżka cukru pudru.
Układamy warstwy w pucharkach: masę białą, masę ciemną i mango - kolejność dowolna, co nam podpowie wyobraźnia.
Schładzamy w lodówce.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis