Składniki (4 porcje):
1 mango
250 g białego sera
200 g serka waniliowego
pół tabliczki białej czekolady
pół tabliczki gorzkiej czekolady
1 łyżka gorzkiego kakao
1 śmietanka 30 % - 250 ml
4 łyżki cukru pudru
2 łyżki amaretto
Wykonanie:
Biały ser blendujemy (lub mielimy) i dzielimy na dwie części: 100 g i 150 g
Czekolady osobno roztapiamy (np. w miseczce na garnku z gorącą wodą)
Śmietanę ubijamy na sztywno z 3 łyżkami cukru pudru.
Mango kroimy w drobną kostkę (bez skórki)
Robimy dwie masy, miksując razem składniki:
- masa biała: 100 g białego sera, 200 g serka waniliowego, ostudzona biała czekolada i połowa ubitej śmietany
- masa ciemna: 150 g sera, ostudzona ciemna czekolada, połowa ubitej śmietany, ciemne kakao, amaretto i 1 łyżka cukru pudru.
Układamy warstwy w pucharkach: masę białą, masę ciemną i mango - kolejność dowolna, co nam podpowie wyobraźnia.
Schładzamy w lodówce.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz