poniedziałek, 2 września 2013

Orkiszowa tarta z dynią i tymiankiem

Przygoda z dynią nadal trwa (w końcu mam jej spory zapas ;-) ). Dzisiaj w roli głównej... tarta, trochę nietypowa, bo z mąki orkiszowej. Delikatnie słodki smak dyni dobrze komponuje się tutaj z podsmażonym boczkiem i aromatem tymianku.



Składniki:

Ciasto
200 g mąki graham orkiszowej
100 g zimnego masła
1 jajko
3 łyżki wody mineralnej
pół łyżeczki soli

Nadzienie:
400 g dyni (waga po obraniu ze skórki i wydrążeniu miąższu)
1 cebula (średniej wielkości)
150 g boczku wędzonego
1 duży ugotowany ziemniak (ok. 270 g)
1 ugotowana pierś z kurczaka (ok 100/150 g)
ok. 10 pomidorków koktajlowych
sól, pieprz, tymianek, oliwa z oliwek

Masa śmietanowa:
200 ml śmietany 12% lub 18%
100 g fety
100 g żółtego sera
1 jajko
pół łyżeczki gałki muszkatołowej
sól i pieprz - do smaku

Wykonanie:
Ciasto: wszystkie składniki szybko zagniatamy w kulę, owijamy folią i wkładamy do lodówki na ok. 1 godzinę;
Farsz: dynię kroimy na małe ok. 1 cm kawałki, rozgrzewamy łyżkę oliwy na patelni i obsmażamy ją ok. 5 minut, wykładamy na miseczkę i mieszamy z 1 łyżeczką tymianku. 
Pokrojony na małe kawałki boczek smażymy ok. 10 minut na patelni, to samo robimy z drobno pokrojoną cebulą (ok. 10 minut smażenia na 1 łyżce oliwy).
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. 
Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy podsypując mąką i układamy na formie do tarty wysmarowanej odrobiną margaryny i posypanej lekko mąką. Nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 16-18 minut.
W czasie pieczenia ciasta możemy przygotować masę śmietanową: fetę rozdrabniamy widelcem, ser trzemy na tarce na dużych oczkach, wlewamy śmietanę, dodajemy 1 jajko i przyprawy - wszystko mieszamy do uzyskania dość gładkiej masy.
Na podpieczony spód wykładamy po kolei: boczek, pokrojonego na kawałki ziemniaka, cebulę, dynię (pozostawiając odrobinę w miseczce), drobno pokrojoną pierś z kurczaka. Wykładamy łyżką masę śmietanową (jest dość gęsta, dlatego należy starać się równomiernie ją rozłożyć). Na wierzchu układamy pozostałą część dyni oraz przekrojone na pół pomidorki koktajlowe (skórką do dołu), posypujemy odrobiną tymianku.
Zmniejszamy temperaturę piekarnika do 180 st. C i pieczemy ok 30-35 minut.

Smacznego!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis