niedziela, 1 września 2013

Łatwa zupa dyniowa

Przyniosłam wczoraj do domu... dynię, ponad 6 kilogramową :-) To może tylko oznaczać, że jesień puka do drzwi... i także to, że ten weekend jest bardzo dyniowy :-)



Składniki:
ok. 800 g upieczonej dyni*
4 łyżki śmietany 18%
ok. 200 ml mleka
łyżka sosu sojowego
sól i pieprz


* pieczona dynia: dynię obieramy ze skórki i miąższu, kroimy na małe kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut (czas jest uzależniony od ilości dyni, ja co jakiś czas podczas pieczenia otwieram piekarnik i mieszam ją łopatką, tym samym sprawdzam czy jest wystarczająco miękka).

Wykonanie:

Jak sama nazwa potrawy wskazuje całkiem proste...
Upieczoną dynię wkładamy do garnka, dolewamy do niej mleko, śmietanę, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy i mieszamy. Gotowe :-)
(tak naprawdę ilość mleka i śmietany jest uzależniona od naszych preferencji - warto dodawać je stopniowo i samemu dopasować ilość :-) Dynię można zblendować, ja tego nie robię - po upieczeniu jest wystarczająco miękka, by po zamieszaniu zamieniła się w krem)

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis