Składniki:
ok. 800 g upieczonej dyni*
4 łyżki śmietany 18%
ok. 200 ml mleka
łyżka sosu sojowego
sól i pieprz
* pieczona dynia: dynię obieramy ze skórki i miąższu, kroimy na małe kawałki. Układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C przez ok. 50 minut (czas jest uzależniony od ilości dyni, ja co jakiś czas podczas pieczenia otwieram piekarnik i mieszam ją łopatką, tym samym sprawdzam czy jest wystarczająco miękka).
Wykonanie:
Jak sama nazwa potrawy wskazuje całkiem proste...
Upieczoną dynię wkładamy do garnka, dolewamy do niej mleko, śmietanę, sos sojowy, doprawiamy solą i pieprzem. Podgrzewamy i mieszamy. Gotowe :-)
(tak naprawdę ilość mleka i śmietany jest uzależniona od naszych preferencji - warto dodawać je stopniowo i samemu dopasować ilość :-) Dynię można zblendować, ja tego nie robię - po upieczeniu jest wystarczająco miękka, by po zamieszaniu zamieniła się w krem)
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz