niedziela, 29 września 2013

Grecka chałka

Dawniej w weekend zajadałam się pieczywem kupionym rano w piekarni. Dziś w weekend najlepsze śniadania to te z pieczywem własnego wypieku. Bułki, chleby, wieńce, chałki... Dziś chałka z pysznym nadzieniem z sera feta, cebuli, suszonych pomidorów, oliwek i rozmarynu. Rano zarobiłam ciasto, a kiedy rosło poszłam pobiegać. Piękny zapach unoszący się podczas pieczenia wzmagał głód, a spalone podczas biegania kalorie pozwoliły na objadanie się nią bez wyrzutów sumienia. 
Przepis, który na pewno Wam polecam!



Składniki:

Ciasto:

400 g mąki pszennej
200 ml ciepłej wody
20 g świeżych drożdży
50 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz: 

160 g sera feta
1 średniej wielkości cebula
12 zielonych oliwek
3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
2 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
1 łyżeczka rozmarynu
1 łyżka oliwy z oliwek
pieprz

1 łyżka mleka do posmarowania chałki

szczypta rozmarynu do posypania

Wykonanie:
Do ciepłej wody dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, roztrzepane jajko, pokrojone na małe kawałki masło i rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto, wyrabiamy je 10 minut i odstawiamy w większej miseczce w ciepłe miejsce  na około godzinę.

Cebulę kroimy na małe kawałki, podsmażamy około 5 minut na patelni z łyżką oliwy z oliwek. Oliwki kroimy na cienkie plasterki, suszone pomidory na małe kawałki. Ser feta rozgniatamy widelcem, dodajemy oliwę z zalewy, suszone pomidory, oliwki, rozmaryn i pieprz. Wszystko mieszamy.


Wyrośnięte ciasto zagniatamy około 1-2 minut, podsypujemy odrobią mąki (nie używajmy jej zbyt wiele) i rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 na 40 cm. Przekrawamy na trzy długie paski, pozostawiając na końcu ciasto złączone. Na każdym pasku rozkładamy farsz i każdy pasek zwijamy w rulonik, dokładnie zlepiając ciasto, aby podczas pieczenia farsz nie wypłynął na wierzch. Zwijamy ruloniki w warkocz. Przekładamy na natłuszczoną odrobiną oliwy z oliwek i oprószoną mąką blaszkę. Przykrywamy papierowym ręcznikiem i pozostawiamy na około 20 minut.


Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Chałkę smarujemy odrobiną mleka i oprószamy rozmarynem. Pieczemy około 30 minut.


Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis