"Zrobisz pizzę?", "kiedy zrobisz pizzę?" ... to pytanie słyszę od jakiegoś czasu regularnie ;-) Fakt... dawno jej nie robiłam. Zatem dzisiaj przyszła na nią pora. Ten, kto jej próbuje musi pamiętać o tym, że tej pizzy nie smaruje się żadnymi dodatkowymi sosami pomidorowymi czy czosnkowymi (zabijając w ten sposób jej smak). Który Włoch słyszał, aby do pizzy zamawiać dodatkowo sos? :-) Może sekret tkwi w pomidorowym sosie, którym smaruje się ciasto przed upieczeniem?
Dziś "Duet", ponieważ to 2 pizze, trochę podobne, ale jednak różne :-) Obie pyszne, ciężko zdecydować się, która lepsza... Możesz zrobić obie, możesz zdecydować się też na jeden rodzaj dodatków.
Aż zatęskniłam za Italią...
Buon Appetito! :-)
Ciasto:
200 g mąki
12 g świeżych drożdży
120 ml wody
1 niepełna łyżeczka soli
szczypta cukru
1 łyżka oliwy z oliwek
Sos pomidorowy:
2 pomidory
pół cebuli
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka oregano
szczypta soli i pieprzu
Dodatki:
100 g cukinii
100 g sera brie
50 g wyrazistej w smaku kiełbasy (tutaj: surowa, wędzona, wołowo-wieprzowa)
1 mała szalotka
60 g żółtego sera
kawałek czerwonej papryczki chilli (1 łyżeczka drobno pokrojonej)
Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłej wody z dodatkiem szczypty cukru - odstawiamy na 15 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, łyżkę z oliwy z oliwek, pozostałą część podgrzanej wody, rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy minimum 10 minut. Wkładamy do miseczki, wierzch smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Sos pomidorowy: pomidory parzymy i obieramy ze skórki. Kroimy i pozbywamy się z nich pestek i wody. Cebulę drobno kroimy i smażymy na 1 łyżce oliwy z oliwek około 5 minut. Dodajemy pomidory i smażymy 25-30 minut, często mieszając. Na koniec dodajemy oregano, sól i pieprz.
Cukinię kroimy na cienkie plasterki i smażymy 4 minuty na patelni na 1 łyżce oliwy z oliwek.
Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C (tak, aby do momentu włożenia pizzy był dobrze nagrzany).
Ciasto dzielimy na pół i wyrabiamy około 2 minut. Rozwałkowujemy cienko i przekładamy obie pizze na blaszkę natłuszczoną oliwą z oliwek i obsypaną mąką.
Każdą pizzę smarujemy połową sosu pomidorowego. Na jednej układamy: pokrojoną kiełbasę, pokrojoną w plasterki szalotkę, chilli, startą na grubych oczkach tarki połowę żółtego sera (30 g). Na drugą wykładamy cukinię, pokrojony na plasterki ser brie, połowę startego na grubych oczkach tarki żółtego sera.
Wkładamy do piekarnika. Pieczemy około 14-15 minut.
Smacznego!
Wreszcie znalazłam przepis na pizzę, który mi odpowiada! A przede wszystkim, który mi wychodzi :) Po przemnożeniu wszystkich składników przez 4 wyszły mi dwie przyzwoitych rozmiarów pizze. Dziękuję za przepis!
OdpowiedzUsuń