Składniki:
1 kg ziemniaków
30 g masła
250 g mąki
2 jajka, ubite
Wykonanie:
Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Rozgniatamy praską, wgniatamy w nie mąkę i masło, a następnie łączymy z jajkami. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Na posypanej mąką stolnicy formujemy z masy ziemniaczanej wałki, kroimy na małe kawałki i lekko dociskamy każdy kawałek widelcem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę (lekko osoloną) i wrzucamy partiami kluseczki, kiedy wypłyną (po ok. 2 minutach) wyciągamy z wody.
Dzisiejsza propozycja podania (na 2 porcje gnocchi):
Gnocchi ziemniaczane z cebulką i boczkiem
Gnocchi ziemniaczane z cebulką i boczkiem
Surówka: 2 małe marchewki, 1 mała pietruszka (korzeń), pół małej cebulki, 5 liści kapusty pekińskiej, kawałeczek pora, 1 łyżka jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku.
Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na małych oczkach, kapustę, cebulę i pora kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier, jogurt i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem, wszystkie składniki mieszamy.
2/3 cebuli pokrojonej w kosteczkę smażymy na łyżce oliwy z oliwek, w trakcie podsmażania dodajemy pokrojony na małe kawałki wędzony boczek (ok. 10 dag). Smażymy do czasu, aż boczek ładnie przyrumieni się. Posypujemy cebulką z boczkiem gnocchi i podajemy z surówką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz