środa, 11 września 2013

Gnocchi ziemniaczane

Klasyczne włoskie gnocchi - danie proste, ale można je podawać na wiele sposobów. W zależności od dodatków za każdym razem danie to może zupełnie inaczej smakować. Z 1 kg ziemniaków wychodzi ok. 4-6 porcji. Można zjeść część na świeżo, resztę włożyć do lodówki i następnego dnia podać z innym dodatkiem.



Składniki:
1 kg ziemniaków
30 g masła
250 g mąki
2 jajka, ubite

Wykonanie:

Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Rozgniatamy praską, wgniatamy w nie mąkę i masło, a następnie łączymy z jajkami. Pozostawiamy do przestygnięcia.
Na posypanej mąką stolnicy formujemy z masy ziemniaczanej wałki, kroimy na małe kawałki i lekko dociskamy każdy kawałek widelcem.
W dużym garnku zagotowujemy wodę (lekko osoloną) i wrzucamy partiami kluseczki, kiedy wypłyną (po ok. 2 minutach) wyciągamy z wody.

Dzisiejsza propozycja podania (na 2 porcje gnocchi):
Gnocchi ziemniaczane z cebulką i boczkiem

Surówka: 2 małe marchewki, 1 mała pietruszka (korzeń), pół małej cebulki, 5 liści kapusty pekińskiej, kawałeczek pora, 1 łyżka jogurtu greckiego, 1 łyżka majonezu, 1 łyżeczka cukru, sól i pieprz do smaku. 
Marchewkę i pietruszkę trzemy na tarce na małych oczkach, kapustę, cebulę i pora kroimy na małe kawałki, dodajemy cukier, jogurt i majonez. Doprawiamy solą i pieprzem, wszystkie składniki mieszamy.

2/3 cebuli pokrojonej w kosteczkę smażymy na łyżce oliwy z oliwek, w trakcie podsmażania dodajemy pokrojony na małe kawałki wędzony boczek (ok. 10 dag). Smażymy do czasu, aż boczek ładnie przyrumieni się. Posypujemy cebulką z boczkiem gnocchi i podajemy z surówką.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis