środa, 18 września 2013

Mleczne bułki

Idealna propozycja na jutrzejsze śniadanie




Składniki:
300 g mąki pszennej
35 g świeżych drożdży
120 ml mleka
40 g masła
1 jajko
2 łyżeczki cukru
pół łyżeczki soli
do posypania sezam i odrobina mleka

Wykonanie:

Mleko podgrzewamy, dodajemy cukier i drożdże i odstawiamy na 10 minut.
Do mąki dodajemy sól, roztrzepane jajko, miękkie masło i rozczyn z drożdży, wyrabiamy około 10 minut i odstawiamy na 1-1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C, z ciasta formujemy 8 okrągłych bułeczek, układamy je na blaszce (posmarowanej oliwą i obsypanej mąką). Odstawiamy na około 15-20 minut, smarujemy odrobiną mleka i posypujemy sezamem.
Pieczemy ok. 22 minuty.

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis