środa, 18 września 2013

Penne z cukinią i chilli

Lubię wymyślać dania "na bieżąco". Biorę wtedy do ręki składnik będący motywem przewodnim potrawy i myślę nad tym, co do tego dodać. Dziś zaczęło się od cukinii, reszta potoczyła się sama...



Składniki:
180 g makaronu penne (waga przed ugotowaniem)
1 średniej wielkości cukinia (ok. 350 g)
100 g boczku wędzonego
2 łyżki drobno posiekanej pietruszki 
pół papryczki chilli
pół czerwonej cebuli pokrojonej w cienkie talarki
2 ząbki czosnku pokrojonego w plasterki
4 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
grana padano do posypania

Wykonanie:

Na małej patelni smażymy ok. 7 minut pokrojony w drobne kawałki boczek.
Wstawiamy wodę na makaron (lekko osoloną). Makaron gotujemy al dente.
Cukinię kroimy na cienkie pół talarki, rozgrzewamy na dużej patelni 2 łyżki z oliwek i podsmażamy ok. 3 minut cebulę, następnie wsypujemy cukinię. Mieszamy dość często, po około 7 minutach dodajemy chilli, czosnek, smażymy jeszcze ok. 3-4 minut, pod koniec dodajemy odrobinę soli i pieprzu.
Ugotowany makaron dodajemy do cukinii, wsypujemy boczek i pietruszkę oraz dolewamy 2 łyżki oliwy z oliwek i podgrzewamy wszystko jeszcze ok 1-2 minut. Wykładamy na talerze, posypujemy startym grana padano i podajemy.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis