Dzisiejszy przepis zainspirowany został przez Julie Child. Któż inny, jak nie ona mogła podpowiedzieć jak przygotować sos beszamelowy (jeden z dwóch podstawowych sosów :-) ) czy ciasto naleśnikowe. Farsz mojego pomysłu. Całość świetnie smakuje, choć chyba więcej głosów zdobyła wersja pieczarkowa. A która Tobie bardziej smakuje?
Składniki:
1 szklanka mąki i dodatkowo 3 łyżki
2/3 szklanki zimnego mleka
2/3 szklanki zimnej wody (u mnie mineralna lekko gazowana)
3 jajka
masło (kilka łyżek)
200 g szpinaku (waga po usmażeniu i odciśnięciu wody)
400 g pieczarek
3 ząbki czosnku
pół cebuli
4 łyżki śmietany 18%
10 dag żółtego sera
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, chilli cayenne
Danie przygotowujemy partiami.
NALEŚNIKI (10 sztuk o średnicy ok. 20 cm).
Składniki:
Ciasto naleśnikowe Julie:
1 szklanka mąki
2/3 szklanki zimnego mleka
2/3 szklanki zimnej wody (u mnie mineralna lekko gazowana)
3 jajka
1/4 łyżeczki soli
3 łyżki stopionego masła
Przygotowanie: Wszystkie składniki miksujemy i odstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Naleśniki smażymy na patelni (co drugi naleśnik z odrobiną roztopionego masła) kilka minut na pierwszej stronie i około 1 do 2 minut na drugiej.
Sos beszamelowy:
2 łyżki masła
3 łyżki mąki
2 szklanki gorącego mleka
sól, pieprz i gałka muszkatołowa do smaku
Przygotowanie: Na patelni z grubym dnem roztopić masło, dodać mąkę i cały czas mieszając smażyć 2 minuty. Zdjąć na chwilę z ognia, wlać gorące mleko, wymieszać i wstawić na kuchenkę ponownie podgrzewając (i cały czas mieszając) około 2 minut. Doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Farsz szpinakowy:
200 g szpinaku (podgrzanego i z odciśniętą wodą)
3 ząbki czosnku przeciśnięte przez praskę
2 łyżki śmietany 18%
sól i pieprz do smaku
Wykonanie: wszystkie składniki połączyć ze sobą i wymieszać.
Farsz pieczarkowy:
400 g pieczarek
2 łyżki śmietany 18%
pół drobno pokrojonej cebuli
2 łyżki masła
sól, pieprz i szczypta pieprzu chili cayenne do smaku
Pieczarki drobno pokroić i usmażyć na patelni (ok. 10 minut). Cebulę kilka minut smażyć na 2 łyżkach masła. Połączyć wszystko z pozostałymi składnikami i wymieszać.
Wykonanie całości:
Piekarnik nagrzać do 175 st C. Połowę naleśników posmarować farszem szpinakowym, połowę pieczarkowym, a następnie zawinąć je w ruloniki. Dno naczynia żaroodpornego wysmarować kilkoma łyżkami sosu beszamelowego, zetrzeć kilka łyżek żółtego sera, ułożyć obok siebie naleśniki (z jednej strony z nadzieniem szpinakowym, z drugiej z pieczarkowym). Wyłożyć resztę sosu beszamelowego i posypać resztą startego sera. Zapiekać około 30 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz