czwartek, 26 września 2013

Orkiszowe grahamki

Ostatnio dość często piekę bułki. Wbrew pozorom nie jest to bardzo czasochłonne zajęcie, a efekt jest naprawdę warty poświęcenia odrobiny czasu. Dziś zdrowy przepis, naprawdę polecam zajadając się w międzyczasie jedną z bułek :-)



Składniki:
300 g mąki graham orkiszowej
100 g mąki pszennej
200 ml mleka
15 g świeżych drożdży
1 jajko
2 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki miodu
1 łyżeczka soli
ziarno słonecznika i/lub dyni do posypania

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim miód i drożdże, odstawiamy na około 15 minut. Rozczyn z drożdży wlewamy do pozostałych składników: mąki, roztrzepanego jajka, oliwy z oliwek, soli. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy około 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na około 1 godzinę.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Z ciasta formujemy 7 okrągłych bułeczek. Układamy je na blaszce natłuszczonej odrobiną oliwy i oprószonej mąką. Czekamy około 20 minut, smarujemy odrobiną mleka, posypujemy ziarnem słonecznika lub/i dyni i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 20 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis