sobota, 28 września 2013

Wieniec "czili" boczek

Przepis jeden z wielu, gdy czasu niewiele na to by wymyślić coś nowego... Co można w piątkowy wieczór stworzyć na przekąskę lub lekką kolację? Czy smakował? :-)
Lubię eksperymentować. I to właśnie jest eksperyment smakowy. Jeśli lubicie ostre smaki koniecznie dodajcie papryczkę chilli, jeśli nie - pomińcie ją. Ciasto jest elastyczne i bardzo dobrze się je wyrabia, można z niego upiec również wieniec bez dodatków lub bułki.
Jestem dzisiaj całkiem zadowolona z połączenia smaków :-)
Z pewnością upiekę jeszcze ten wieniec. Polecam!



Składniki:
Ciasto:
400 g mąki pełnoziarnistej
15 g świeżych drożdży
100 ml wody
100 ml mleka
50 g masła
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Farsz:
100 g wędzonego boczku
1 żółta papryczka chilli
5 kawałków suszonych pomidorów
3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
50 g żółtego sera
pół cebuli
łyżeczka tymianku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Mleko i wodę podgrzewamy, dodajemy drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na 15 minut. Rozczyn z drożdży dodajemy do pozostałych składników ciasta: mąki, soli, jajka, masła i soli. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je około 10 minut. Odstawiamy w ciepłe miejsce w miseczce na około 45 minut.

W tym czasie przyrządzamy farsz: boczek kroimy na małe kawałki, podsmażamy około 5 minut, następnie dodajemy do niego pokrojoną na małe kawałki papryczkę chilli, smażymy jeszcze około 2 minuty. Cebulę i suszone pomidory pokrojone w małe kawałki wraz z oliwą blendujemy, dodajemy do podsmażonego boczku z papryczką, startego na grubych oczkach tarki sera. Dodajemy tymianek, sól i pieprz do smaku. Wszystko mieszamy.

Ciasto rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach około 40 na 30 cm, przecinamy na pół i na każdy z prostokątów układamy pośrodku farsz, zwijamy w ruloniki i przeplatamy ze sobą. Ruloniki zwijamy wokół siebie i łączymy ze sobą. Wieniec układamy na blaszce natłuszczonej odrobiną oliwy z oliwek i obsypanej odrobiną mąki. Czekamy około 20 minut, smarujemy odrobiną mleka i posypujemy tymiankiem. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 st C. około 25 minut

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis