wtorek, 24 września 2013

Tymiankowe bułki z czosnkiem

Godne polecenia, aromatyczne bułeczki, które świetnie smakują posmarowane jedynie masłem... 




Składniki:
330 g mąki pszennej
15 g świeżych drożdży
200 ml mleka
1 jajko
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli
1 łyżka oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
2 łyżeczki tymianku


Wykonanie:

Mleko lekko podgrzewamy, dodajemy do niego pokruszone drożdże, cukier - mieszamy i odstawiamy na 15 minut.
Do przesianej mąki dodajemy sól, roztrzepane jajko, łyżkę oliwy, przeciśnięty przez praskę czosnek, tymianek i rozczyn z drożdży. Zagniatamy kilka minut, do uzyskania w miarę gładkiej konsystencji - ciasto jest dość klejące. Przekładamy do większej miseczki, przykrywamy i odstawiamy na około godzinę do ciepłego miejsca - w tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

Kiedy ciasto wyrośnie zagniatamy je jeszcze 2 minuty i dzielimy na 6 równych porcji, z każdej z nich formujemy podłużną bułeczkę, układamy je na oprószonej mąką natłuszczonej blaszce. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i czekamy ok. 20 minut.

Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Bułki smarujemy odrobiną mleka, posypujemy lekko tymiankiem i pieczemy ok. 18-20 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis