sobota, 21 września 2013

Orkiszowy chleb z chrupiącą skórką

Bardzo dobry chleb, na dobry początek pełnej słońca wrześniowej soboty... Polecam z pastą twarogową z suszonymi pomidorami. Pychota!





Składniki:
350 g mąki graham orkiszowej
100 g mąki pszennej
2 ugotowane ziemniaki (ok. 270 g)
15 g świeżych drożdży
2 łyżeczki soli
250 ml wody
2 łyżki oliwy

Wykonanie:
Drożdże rozpuszczamy w 125 ml ciepłej wody i odstawiamy na 10 minut. Ugotowane ziemniaki utłuc na gładką masę i dodać je do przesianej przez sito mąki z solą. Wymieszać i dodać do tego rozczyn z drożdży i pozostałą wodę. Ciasto wyrabiamy 10 minut i przekładamy do wysmarowanej oliwą miseczki. Jeśli robimy je w dniu pieczenia odstawiamy na 2h do ciepłego miejsca, jeśli wieczorem - miseczkę wkładamy do lodówki na całą noc. Rano wyciągamy i ostawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny. 
Blachę natłuszczamy lekko oliwą, posypujemy mąką i wykładamy na nią kulę z ciasta. Przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie włączamy piekarnik na 200 st. C, a  na jego dolną półkę wstawiamy naczynie z wodą. Przed włożeniem do piekarnika nacinamy ciasto w kilku miejscach i oprószamy mąką. Pieczemy ok. 40 minut.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis