wtorek, 17 września 2013

Tymiankowe bułki

Lubię nadziewane bułki, czy muszę pisać, że te są pyszne? 
Są... :-)




Składniki:

250 g mąki pszennej
100 ml wody
50 g miękkiego masła
30 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka soli
odrobina mleka do posmarowania bułek



Nadzienie: 

1 średniej wielkości cebula
5 kawałków suszonych pomidorów z zalewy
50 g żółtego sera
1 łyżka suszonego tymianku
3 łyżki oliwy z zalewy suszonych pomidorów



Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru - odstawiamy na ok. 10 minut.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, masło i rozczyn z drożdży. Wyrabiamy, aż ciasto będzie elastyczne i gładkie (około 10 minut). Odstawiamy w ciepłe miejsce w wysmarowanej odrobiną oliwy miseczce na około 1 godzinę.
W tym czasie przygotowujemy farsz: wszystkie składniki kroimy, wsypujemy do pojemnika od blendera i blendujemy.
Kiedy ciasto wyrośnie wyrabiamy je jeszcze ok 1-2 minut, rozwałkowujemy na prostokąt o wymiarach ok. 30 na 40 cm. Przecinamy nożem w poprzek, a następnie każdy z czterech kwadratów jeszcze raz na pół - w ten sposób powstanie nam 8 prostokątów. Pośrodku każdego z nich rozsmarowujemy nadzienie, zwijamy w rulon starając się dobrze zlepić ciasto, aby nadzienie podczas pieczenia nie wypłynęło. Następnie skręcamy ruloniki nadając im kształt ślimaczków.
Nagrzewamy piekarnik do 200 st. C. Bułki po ok. 20 minut smarujemy odrobiną mleka i posypujemy delikatnie tymiankiem. Pieczemy ok. 24 minut.



Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis