poniedziałek, 30 września 2013

Tarta POMODORO

Jedna z moich specjalności :-) TARTA... Zrobiłam ich już naprawdę mnóstwo, zazwyczaj ostateczna wersja powstaje już podczas jej przygotowywania. Czasem wymyślam ją wcześniej, czasem dopiero po otwarciu lodówki składniki same podpowiadają mi przepis. Wielu już nie pamiętam i to właśnie między innymi dlatego cieszę się, że powstał w końcu ten internetowy zeszyt z przepisami. 
Podejrzewam, że przepisów na tarty pojawi się jeszcze tutaj sporo, chyba stąd mój pomysł na nadawanie im czasem nazw, będzie je można łatwiej rozróżniać :-) Pomodoro... bo w sosie będącym bazą tej tarty i świeży pomidor, i suszony...
Zatem zapraszam dzisiaj na tartę z ricottą o smaku pomidorowym, kurczakiem i cukinią... Co mogę dodać... bardzo smaczna :-) Spróbujcie! 


Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
50 g masła
50 g margaryny
1 jajko
3 łyżki wody mineralnej
1 łyżeczka soli

1 duża pierś z kurczaka (250 g)
Marynata: 1 łyżka sosu sojowego, 1 łyżka octu balsamicznego, 1 łyżka oliwy, 1 łyżeczka słodkiej czerwonej papryki, szczypta cukru

pół średniej cukinii (200 g)
1 łyżka oliwy z oliwek

Sos:
1 mała cebula
1 duży pomidor
1 opakowanie sera ricotta (250 g)
100 g śmietany 18%
1 jajko
3 kawałki suszonych pomidorów z zalewy
1 łyżka oliwy z oliwek
1 łyżeczka bazylii
sól i pieprz

Wykonanie:
Z podanych składników (mąka przesiana przez sito, zimne masło i margaryna, jajko, woda i sól) zagniatamy ciasto. Rozwałkowujemy lekko podsypując mąką i wykładamy na natłuszczoną masłem formę do tarty. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. 

Sos: cebulę drobno kroimy i podsmażamy około 3 minut w garnku z grubym dnem na rozgrzanej oliwie. Pomidora parzymy, obieramy ze skórki, usuwamy wodę i pestki ze środka, kroimy na małe kawałki i dodajemy do smażącej się cebuli. Smażymy dalej około 15 minut i studzimy.
Ricottę rozdrabniamy widelcem, dodajemy roztrzepane jajko, śmietanę, bazylię, suszone pomidory pokrojone na drobne kawałki oraz do smaku sól i pieprz - wszystko mieszamy do uzyskania masy o gładkiej konsystencji.

Cukinię kroimy na plasterki i smażymy na łyżce oliwy 4 minuty, mieszając od czasu do czasu, tak aby z dwóch stron była podsmażona.

Kuczaka podsmażamy około 6 minut na teflonowej patelni (razem z marynatą).

Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Foremkę z ciastem wyjmujemy z lodówki, ciasto nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 15 minut. Po wyjęciu spodu zmniejszamy temperaturę do 180 st. C. Czekamy, aż ciasto trochę ostudzi się.

Na podpieczony spód wykładamy połowę cukinii, kurczaka, wylewamy masę z ricotty, na wierzchu układamy pozostałą część cukinii i oprószamy bazylią. Pieczemy 35 minut.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis