Pyszne muffinki inspirowane przepisem Nigelli Lawson, dlaczego nie? Słodkie, miękkie i pięknie pachnące imbirem i gruszką. Upiekłam je wczoraj wieczorem, świetnie smakują jeszcze na ciepło, a dzisiaj były świetną przekąską na drugie śniadanie.
Składniki (ok. 15 sztuk):
250 g mąki pszennej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g białego cukru
ok. 50 g trzcinowego cukru muscovado
1 czubata łyżeczka imbiru
2 łyżeczki proszku do pieczenia
120 g białego cukru
ok. 50 g trzcinowego cukru muscovado
1 czubata łyżeczka imbiru
50 ml kwaśnej śmietany
100 ml jogurtu greckiego
125 ml oleju
1 łyżka miodu
2 jajka
2 duże gruszki, obrane i pokrojone na małe kawałki
100 ml jogurtu greckiego
125 ml oleju
1 łyżka miodu
2 jajka
2 duże gruszki, obrane i pokrojone na małe kawałki
Wykonanie:
Mieszamy osobno w dwóch miseczkach składniki mokre (śmietana, jogurt, roztrzepane jajka, olej, miód) i składniki suche (mąka, proszek do pieczenia, biały cukier, imbir). Wszystko łączymy, mieszamy, dodajemy pokrojoną gruszkę. Wykładamy do foremki na muffinki wyłożonej papilotkami. Każdą muffinkę posypujemy cukrem trzcinowym.
Pieczemy ok. 25 minut w piekarniku nagrzanym do 200 st. C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz