Składniki:
Ciasto:
200 g mąki pszennej
100 g margaryny
1 jajko
3 łyżki gazowanej wody mineralnej
szczypta soli
Farsz:
1 filet z kurczaka
pół średniej cukinii
1 awokado
100 g gorgonzoli
4 czubate łyżki śmietany 18%
3 łyżki oliwy z oliwek
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka octu balsamicznego
2 ząbki czosnku
sól, pieprz, bazylia
Wykonanie:
Zagniatamy ciasto, rozwałkowujemy i wykładamy na formę do tarty. Wstawiamy na minimum 30 minut do lodówki. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy ok. 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C
Kurczaka kroimy na małe kawałki i marynujemy w 2 łyżkach oliwy z oliwek, 2 łyżkach sosu sojowego, 1 łyżeczce octu balsamicznego i 2 ząbkach czosnku przeciśniętych przez praskę.
Awokado kroimy na małe kawałki.
Cukinię kroimy na pół talarki i smażymy ją ok. 5 minut na patelni z łyżką oliwy.
Kurczaka smażymy ok. 7 minut.
Gorgonzolę kroimy na małe kawałki, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą, pieprzem i bazylią.
Na podpieczone ciasto wykładamy po kolei: kurczaka, cukinię, awokado i masę śmietanową z gorgonzolą. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st. C.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz