Coś dla fanów chałwy :-) W sam raz do popołudniowej kawy, z delikatnym nadzieniem, z odpowiednią dawką słodyczy, polecam!
Składniki (10 sztuk):
Składniki (10 sztuk):
Ciasto:
160 g mąki pszennej
70 g zimnego masła
25 g cukru
1 jajko
1 łyżka wody
Nadzienie:
200 g sera (sernikowego z wiaderka lub sera trzykrotnie zmielonego)
100 g chałwy waniliowej
25 g cukru
60 g śmietanki kremówki 30%
1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
2 kostki gorzkiej czekolady
Wykonanie:
Z mąki, masła, cukru, jajka i wody zagniatamy ciasto, wkładamy owinięte w folię do lodówki na minimum 30 minut.
Ser, cukier i śmietankę miksujemy kilka minut, następnie dodajemy pokruszoną chałwę, miksujemy dalej kilka minut i na końcu dodajemy łyżeczkę mąki ziemniaczanej.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Wyciągamy z lodówki ciasto, rozwałkowujemy cienko i wykładamy nim foremki wyłożone papilotkami. Pieczemy 12 minut, wyjmujemy i obniżamy temperaturę piekarnika do 180 st. C. Każdą babeczkę wypełniamy nadzieniem serowo-chałwowym, wkładamy ponownie do piekarnika i pieczemy jeszcze 18 minut. Po wyjęciu oprószamy od razu startą czekoladą.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz