środa, 2 października 2013

Jesienna zapiekanka

Dzisiaj w roli głównej występuje słodki ziemniak, role drugoplanowe odgrywają cukinia, ziemniak, mozzarella, boczek, cebula, czosnek i tymianek. Typowo jesienna zapiekanka, w sam raz na kolację, polecam!



Składniki:
1 duży batat (ok. 500 g)
pół cukinii (180 g)
3 małe ziemniaki (140 g)
200 g wędzonego boczku
125 g mozzarelli
30 g żółtego sera
1 czerwona cebula
3 ząbki czosnku
3 łyżki oliwy z oliwek
szczypta soli i pieprzu
tymianek

Wykonanie:
Batata i ziemniaki obrane ze skórki, cukinię, cebulę i czosnek kroimy na talarki. 
Boczek obkrawamy ze skórki i kroimy na małe kawałki, podsmażamy na teflonowej patelni około 5 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C.
Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy i układamy naprzemiennie batata, ziemniaki, cukinię i cebulę. Posypujemy kawałkami boczku, a pomiędzy kawałki warzyw wkładamy plasterki czosnku. Skrapiamy 2 łyżkami oliwy z oliwek, posypujemy szczyptą tymianku, soli, pieprzu i wkładamy do piekarnika na 25 minut. 
Naczynie wyjmujemy na chwilę z piekarnika, zapiekankę obkładamy pokrojoną na plasterki mozzarellą i wkładamy ponownie do piekarnika, zmniejszamy temperaturę do 180 st. C i zapiekamy 15 minut, na 5 minut przed końcem posypujemy startym żółtym serem i odrobiną tymianku.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis