wtorek, 22 października 2013

Bruschetta z zielonym pesto, brie i żurawiną

Na kolację polecam dziś bruschettę z serem brie, suszoną żurawiną, orzechami włoskimi i zielonym pesto z rukoli i natki pietruszki. 
Bardzo dobre, kolorowe, chrupiące, włoskie, wytrawne i jednocześnie lekko słodkie... Polecam!


Składniki (2 porcje):

2 bagietki (krótkie)
120 g sera brie
2 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki suszonej żurawiny 
1 ząbek czosnku

Pesto:
25 g rukoli
15 g natki pietruszki
5 łyżek oliwy z oliwy
10 g sera grana padano
2 łyżki pestek dyni
2 łyżki pestek słonecznika
1 łyżeczka sosu sojowego
szczypta pieprzu

Wykonanie:
Do miseczki wrzucamy składniki pesto: rukolę, natkę pietruszki (bez łodyżek), oliwę z oliwek, starty na tarce grana padano, pestki dyni i słonecznika, sos sojowy i pieprz. Wszystko blendujemy na gładką masę.
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C na funkcji grilla. Wkładamy do niego przekrojone wzdłuż połówki bagietek. Grillujemy około 8 minut, aż staną się lekko złote. Wyciągamy z piekarnika, zmieniamy ustawienia funkcji piekarnika na pieczenie góra-dół. Bagietki nacieramy czosnkiem i smarujemy pesto. Układamy na nich pokrojony na kawałki ser brie, posypujemy żurawiną i orzechami włoskimi. Wkładamy ponownie do piekarnika i opiekamy około 4 minut. Podajemy!

Smacznego!



2 komentarze:

  1. o matko, nie jadłam całe wieki, a uwielbiam takie połączenia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobimy na pewno:).Pozdrawiamy serdecznie.

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis