poniedziałek, 21 października 2013

Różowa pasta z kurczaka

Małe kolorowe kanapki na przyjęcie? Z chlebem lub grzankami? A może propozycja na niecodzienną kolację? Różowa pasta z kurczaka czyli kurczak i warzywa, z których główną rolę odgrywa buraczek. Mnie bardzo smakuje. Idealna ze świeżą bazylią. Można jeść oczami :-) Polecam!


Składniki:
1 filet z kurczaka
1 buraczek
1 mała marchewka
1 mała pietruszka (korzeń)
mały kawałek selera
mały kawałek pora
garść rukoli
2 łyżki majonezu
1/2 łyżeczki słodkiej papryki
sól i pieprz do smaku

świeża bazylia do przybrania

Wykonanie:
Kroimy na mniejsze kawałki: fileta z kurczaka, buraczka, marchewkę, seler, pietruszkę i por. Zalewamy  w garnku zimną wodą. Lekko solimy, zagotowujemy i gotujemy około 30 minut na małym ogniu. Wyjmujemy z wody i studzimy. Warzywa trzemy na tarce, a kurczaka drobno kroimy. Dodajemy garść pokrojonej rukoli. Wszystkie składniki blendujemy na gładką masę. Dodajemy majonez, słodką paprykę, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy. Podajemy z chlebem lub grzankami i świeżą bazylią.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis