Połączenie suszonych pomidorów, cukinii, makaronu, camemberta i pistacji musi zakończyć się sukcesem. Do tego świeży tymianek. Pełnia smaku gwarantowana :-) Wbrew pozorom niewiele czasu potrzeba na to, aby przyrządzić to danie.
Zapiekanka makaronowa w pełni prezentująca smaki, które lubię. Polecam bardzo!
Składniki:
250 g makaronu penne
1 mała cukinia (230 g)
1/4 czerwonej cebuli
80 g boczku wędzonego w plasterkach
100 g sera camembert
100 g suszonych pomidorów z zalewy
garść świeżego tymianku
30 g pistacji
3 łyżki śmietany 18%
2 łyżki oliwy z oliwek
sól
Wykonanie:
Nagrzewamy piekarnik na funkcji grilla do 200 st. C.
Makaron gotujemy al dente.
Cukinię kroimy na cienkie plasterki, układamy na blaszce wyłożonej folią aluminiową, skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek, lekko solimy. Wkładamy do piekarnika i grillujemy 8 minut. Wyciągamy z piekarnika, zmieniamy funkcję piekarnika na pieczenie góra-dół i zmniejszamy temperaturę do 190 st. C.
Suszone pomidory kroimy na małe kawałki.
Boczek w plasterkach i cebulę kroimy na drobne kawałki. Rozgrzewamy na patelni 1 łyżkę oliwy z oliwek, wsypujemy cebulę, smażymy ją około 3 minut i dodajemy pokrojony boczek, smażymy dalej 5 minut.
Naczynie żaroodporne smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, układamy na dnie połowę ugotowanego makaronu, wkładamy połowę suszonych pomidorów, połowę boczku z cebulką, całość grillowanej cukinii, połowę gałązek świeżego tymianku oraz ponownie pozostałą część makaronu, połowę suszonych pomidorów, połowę boczku, plasterki sera camembert, śmietanę i pozostałą połowę tymianku. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 15 minut. Wykładamy na chwilę, lekko solimy, mieszamy przez chwilę wszystkie składniki i obsypujemy pistacjami. Zapiekamy dalej 10 minut (łączny czas pieczenia 25 minut). Podajemy!
Smacznego!
ale fajna mieszanka!
OdpowiedzUsuń