czwartek, 17 października 2013

Cebulowe bułki z koperkiem

Bardzo aromatyczne bułeczki, z cebulką i koperkiem. Dodatek ugotowanego ziemniaka sprawia, że są miękkie i delikatne w środku. Polecam je na śniadanie, na pewno będą Wam smakowały. 
U mnie podane z pastą jajeczną z czerwoną fasolką. Dopisuję je do listy ulubionych bułek :-)



Składniki (8 bułek):

400 g mąki pszennej
1 duża cebula
20 g świeżych drożdży
100 ml mleka
100 ml wody
1 ugotowany ziemniak (ok. 130 g)
1 łyżka drobno pokrojonego koperku
4 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka brązowego cukru
1 łyżeczka soli

Wykonanie:

Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach oleju słonecznikowego (około 5-7 minut).
Mleko i wodę podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże i cukier, odstawiamy w ciepłe miejsce na 15 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, rozgniecionego ziemniaka, 2 łyżki oleju słonecznikowego, koperek i podsmażoną cebulę. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je około 7-10 minut. Wkładamy do większej miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę (w tym czasie powinno podwoić swoją objętość).
Wyjmujemy ciasto i zagniatamy je przez chwilę, dzielimy na osiem równych części i formujemy okrągłe bułeczki. Układamy je na natłuszczonej blaszce oprószonej mąką. Odstawiamy przykryte papierowym ręcznikiem na około 20 minut. 
Piekarnik nagrzewamy do 200 st. C. Bułki smarujemy delikatnie mlekiem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 28 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis