czwartek, 17 października 2013

Tarta trzy sery z pomidorem i bazylią

W mojej kuchni unikam dań lub produktów gotowych. Dzisiaj jednak proponuję danie z wykorzystaniem kupnego ciasta francuskiego. Polecam je, ponieważ jest bardzo szybkie w przyrządzeniu, a jednocześnie bardzo smaczne. Pomidorowo-serowe, koniecznie z dodatkiem świeżej bazylii. Jeśli chcecie zrobić coś "na szybko" i smacznie spróbujcie tego przepisu.


Składniki:
1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego
3 średniej wielkości pomidory
125 g sera mozzarella (białego z zalewy)
60 g żółtego sera typu mozzarella
80 g żółtego sera typu edamski lub gouda
1 łyżka miękkiego masła
1 duży ząbek czosnku
sól i pieprz
garść liści świeżej bazylli

Wykonanie:
Włączamy piekarnik nastawiając temperaturę na 200 st. C. Pomidory zalewamy gorącą wodą, obieramy ze skórki, kroimy na plasterki i usuwamy z każdego z nich wodę i pestki. Białą mozzarellę w kulce z zalewy kroimy na cienkie plasterki. Żółte sery trzemy na tarce. Czosnek przeciskamy przez praskę i dokładnie mieszamy z masłem. Blaszkę smarujemy odrobiną masła i na papierze do pieczenia rozkładamy na niej płat francuskiego ciasta. Ciasto smarujemy czosnkowym masłem, rozkładamy na nim kolejno plasterki białej mozzarelli, plasterki pomidora, oprószamy odrobiną soli i pieprzu, posypujemy startą żółtą mozzarellą i serem gouda/edamski. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut. Kawałki tarty podajemy udekorowane świeżą bazylią.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis