niedziela, 27 października 2013

Chałka

Miękka i puszysta w środku mleczna chałka. Świetna na świeżo, jeszcze ciepła, z masłem. 
Lekko zmodyfikowany przepis pochodzi z książki Step-by-step bread autorstwa C. Bretherton. Polecam!



Składniki:
450 g mąki pszennej
125 ml ciepłego mleka
25 g świeżych drożdży
75 g masła
50 g cukru pudru
1 jajko
1/4 łyżeczka soli

mleko do posmarowania chałki

Wykonanie:
W ciepłym mleku rozpuszczamy pokruszone drożdże i 1 łyżeczkę cukru pudru. Dokładnie mieszamy i odstawiamy na co najmniej 10 minut w ciepłe miejsce.
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy pozostałą część cukru pudru, sól, pokrojone na małe kawałki miękkie masło, roztrzepane jajko i rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je co najmniej 10 minut. Wkładamy do większej miseczki, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy na 1,5 godziny w ciepłe miejsce.
Wyciągamy ciasto z miski, wyrabiamy przez kilka minut i dzielimy na trzy równe części. Z każdej z nich formujemy wałek o długości 30 cm. Wszystkie części łączymy na jednym końcu i zawijamy warkocz. Chałkę przekładamy na natłuszczoną i oprószoną mąką blaszkę, przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy na 1 godzinę.
Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 190 st. C przez 35 minut.

Smacznego!



2 komentarze:

  1. Taka cieplutka chałka to moje marzenie w tej chwili... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. a ja własnie mam chałkę w piekarniku! trochę nietypową, już niedługo dodam przepis ;)

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis