Pięknie pachnie dzisiejszy poranek. Imbirem, cynamonem, miodem... Zdecydowanie bardzo dobre ciasteczka imbirowe, trochę przypominające w smaku świąteczne wypieki. Polecam!
Składniki:
320 g mąki
150 g masła
150 g cukru
3 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka wody
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli
odrobina cukru muscovado do oprószenia ciastek
Wykonanie:
Włączamy piekarnik na 180 st. C. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy imbir, cynamon, sodę i sól, wszystko dokładnie mieszamy.
W osobnym naczyniu przez kilka minut ucieramy mikserem masło, dodajemy jajko, wodę, cukier i miód. Miksując dalej do czasu, aż wszystkie składniki dobrze połączą się. Do masy z masła i jajka dodajemy suche składniki. Mieszamy łyżką, a następnie dłonią do uzyskania gładkiej konsystencji.
Z ciasta lepimy okrągłe kulki, które spłaszczamy lekko dłonią i układamy na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce. Oprószamy cukrem muscovado. Pieczemy 13 minut.
Smacznego!
Imbir, cynamon i miód... Doskonałe połączenie smaków i zapachów:-)
OdpowiedzUsuńIdealne do świątecznej puszki :)
OdpowiedzUsuń