niedziela, 27 października 2013

Imbirowe ciastka z cynamonem

Pięknie pachnie dzisiejszy poranek. Imbirem, cynamonem, miodem... Zdecydowanie bardzo dobre ciasteczka imbirowe, trochę przypominające w smaku świąteczne wypieki. Polecam!



Składniki:

320 g mąki
150 g masła
150 g cukru
3 łyżki miodu
1 jajko
1 łyżka wody
2 łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka sody
szczypta soli

odrobina cukru muscovado do oprószenia ciastek


Wykonanie:

Włączamy piekarnik na 180 st. C. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy imbir, cynamon, sodę i sól, wszystko dokładnie mieszamy. 
W osobnym naczyniu przez kilka minut ucieramy mikserem masło, dodajemy jajko, wodę, cukier i miód. Miksując dalej do czasu, aż wszystkie składniki dobrze połączą się. Do masy z masła i jajka dodajemy suche składniki. Mieszamy łyżką, a następnie dłonią do uzyskania gładkiej konsystencji. 
Z ciasta lepimy okrągłe kulki, które spłaszczamy lekko dłonią i układamy na posmarowanej masłem i oprószonej mąką blaszce. Oprószamy cukrem muscovado. Pieczemy 13 minut.
  
Smacznego!




2 komentarze:

Wydrukuj przepis