niedziela, 6 października 2013

Chleb z płatkami owsianymi

Na późne niedzielne śniadanie świeży, chrrrrupiący chleb z mąki pszennej, posypany płatkami owsianymi, miękki w środku... Opłaca się na niego poczekać. Bardzo polecam :-)




Składniki:
500 g mąki pszennej (+ ewentualnie odrobina do podsypania)
15 g świeżych drożdży
325 ml ciepłej wody
1 łyżeczka cukru trzcinowego
1 łyżeczka soli
1 łyżka oleju słonecznikowego
1 łyżka oliwy z oliwek

płatki owsiane do posypania
2 łyżki mleka

Wykonanie:
Drożdże i cukier rozpuszczamy w 125 ml wody, odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, łyżkę oleju, rozczyn z drożdży oraz pozostałą wodę (200 ml). Zagniatamy, jeśli ciasto jest zbyt klejące możemy podsypać je jeszcze odrobiną mąki. Wyrabiamy około 10 minut, wkładamy do większej miseczki posmarowanej oliwą z oliwek, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem kuchennym i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum godzinę (ciasto powinno podwoić swoją objętość).

Ciasto wyjmujemy i zagniatamy przez chwilę, kulę z ciasta wykładamy na natłuszczoną blaszkę oprószoną mąką. Przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i pozostawiamy na około 20 minut.
Na dolną półkę piekarnika wkładamy naczynie z wodą i włączamy go na 250 st. C. Chleb smarujemy z pomocą pędzelka mlekiem i obsypujemy płatkami owsianymi. Wkładamy chleb do piekarnika, po 10 minutach zmniejszamy temperaturę do 220 st. C. Pieczemy jeszcze 35 minut (łączny czas pieczenia 45 minut).

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis