niedziela, 6 października 2013

Makaron muszelki z wędzonym łososiem i cykorią

Na szybki obiad polecam smaczny makaron z wędzonym łososiem, cykorią, mozzarellą i natką pietruszki. Lekki, delikatny, ale jednocześnie też wyrazisty w smaku. Na pewno go polubicie! :-)


Składniki (2 porcje):
200 g makaronu muszelki
100 g wędzonego łososia
1 cykoria
100 g mozzarelli
2 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
1/3 szklanki śmietany 30%
sól i pieprz
odrobina oliwy z oliwek

Wykonanie:
Makaron gotujemy al dente.
Łososia drobno kroimy, mozzarellę kroimy na plasterki. Cykorię rozdzielamy na pojedyncze listki, parzymy gorącą wodą i drobno kroimy. 
Do śmietany dodajemy pokrojoną natkę pietruszki, sól i pieprz do smaku, mieszamy. 
Piekarnik rozgrzewamy do 190 st. C. Żaroodporne naczynie smarujemy odrobiną oliwy z oliwek, układamy w nim kolejno warstwy: połowa makaronu, połowa cykorii, połowa łososia, połowa mozzarelli, 1/3 śmietany z pietruszką, połowa makaronu, połowa cykorii, połowa łososia, połowa mozzarelli, 2/3 śmietany z pietruszką. Wkładamy do piekarnika i zapiekamy 20 minut.

Smacznego!


1 komentarz:

  1. Dziękuję za przepis. To moje pierwsze starcie z cykorią i przyznaję, że było warto. Pozdrawiam, Kasia

    OdpowiedzUsuń

Wydrukuj przepis