sobota, 19 października 2013

Crostata z jabłkami

Crostata to rodzaj tarty bardzo popularnej we Włoszech. Dzisiejsza propozycja pochodzi ze Zdrowej kuchni prosto z targu. Bez konieczności wcześniejszego podsmażania jabłek. Ciasto idealne na jesienne wieczory, pięknie pachnie cynamonem. Polecam jako alternatywę dla tradycyjnej polskiej szarlotki.



Składniki:

Ciasto:

280 g mąki pszennej
125 g zimnego masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
3 łyżeczki cukru
szczypta soli
5 łyżek zimnej wody

Nadzienie:

3 duże jabłka
75 g cukru trzcinowego lub brązowego
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta gałki muszkatołowej

Do posmarowania i posypania:

1 żołtko rozmącone z 1 łyżką śmietany 18%
1/2 łyżeczki cukru wymieszanej z 1/3 łyżeczki cynamonu
1 łyżka masła

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, cukier, olej słonecznikowy, pokrojone na małe kawałki masło i wodę. Szybko zagniatamy. Kulę ciasta owijamy folią i wkładamy na 30 minut do lodówki.
Jabłka obieramy i kroimy na małe kawałki. Dodajemy do nich cukier, mąkę kukurydzianą, cynamon i gałkę muszkatołową - wszystko dokładnie mieszamy.
Ciasto wyjmujemy z lodówki, podsypujemy odrobiną mąki i rozwałkowujemy na okrągły cienki placek o średnicy około 40 cm. Na środek wykładamy jabłka, pozostawiamy około 5 lub 6 cm wolnego brzegu. Brzegi ciasta zawijamy do środka, przykrywając nimi jabłka, środek pozostawiamy nieprzykryty. Ciasto smarujemy żółtkiem rozmąconym ze śmietaną, posypujemy mieszanką cukru i cynamonu. Na odkrytych pośrodku jabłkach rozkładamy małe kawałeczki masła.
Pieczemy 50 minut w piekarniku nagrzanym do 190 st. C.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis