sobota, 19 października 2013

Mleczne bagietki

Lekkie i miękkie bagietki. Łatwe i szybkie w wykonaniu, najlepsze w dniu pieczenia, ale następnego dnia również dobrze smakują. Polecam!


Składniki:
400 g mąki pszennej
200 ml mleka
20 g świeżych drożdży
50 g miękkiego masła
1 łyżka miodu
1 jajko
szczypta soli

do posmarowania bagietek: jedno żółtko roztrzepane z łyżką śmietany

Wykonanie:
Mleko podgrzewamy, dodajemy pokruszone drożdże oraz miód, dokładanie mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy masło, roztrzepane jajko, sól i rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je 10 minut, aż stanie się elastyczne. Wkładamy do większej miseczki, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 1 godzinę.
Kiedy ciasto podwoi swoją objętość wyciągamy je, chwilkę ponownie zagniatamy i dzielimy na 3 równe części. Każdą z nich formujemy w podłużną bagietkę o długości około 20 cm. Układamy je na natłuszczonej i oprószonej mąką blaszce i lekko dociskamy, aby stały się bardziej płaskie. Przykrywamy papierowym ręcznikiem kuchennym i czekamy około 30 minut.
Piekarnik nagrzewamy do 190 st. C. Bagietki smarujemy żółtkiem i śmietaną, pieczemy 24 minuty.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis