wtorek, 29 października 2013

Kulebiak z mięsem

Dzisiaj coś z kuchni kresowej, kulebiak - duży pieczony pieróg nadziewany mięsem.
Rewelacyjne ciasto drożdżowe i równie pyszny farsz - to musi smakować. Na ciepło, na zimno... jak wolicie. Bardzo polecam!


Składniki:
Ciasto:
300 g mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
50 g miękkiego masła
5 łyżek mleka
4 łyżki śmietany 12%
1 jajko
1 łyżeczka cukru
szczypta soli

Farsz:
300 g mielonego mięsa
1 duża cebula 
1 duży pomidor
1 zielona papryczka chilli
2 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka słodkiej papryki
2 łyżki sosu sojowego
sól i pieprz do smaku

Sos (opcjonalny):
3 łyżki śmietany 12%
3 łyżki gęstego jogurtu (np. grecki)
1 ząbek czosnku
pół łyżeczki suszonej mięty
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Farsz Cebulę i papryczkę chilli drobno kroimy. Z pomidorów usuwamy wodę oraz pestki i również kroimy go na drobne kawałki. Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy z oliwek, wrzucamy na nią cebulę i podsmażamy ją około 5 minut. Dodajemy mięso mielone i podsmażamy je razem z cebulą 7 minut. Dodajemy pokrojone pomidory, papryczkę chilli, sos sojowy, słodką paprykę, wszystko smażymy dalej 15 minut, pod koniec dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, doprawiamy solą i pieprzem. Odstawiamy do wystygnięcia.
Ciasto Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże i cukier. Odstawiamy na 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy roztrzepane jajko, pokrojone na małe kawałki masło, śmietanę, szczyptę soli i rozczyn z drożdży. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je 10 minut, aż stanie się gładkie i elastyczne. Wkładamy do miski, przykrywamy bawełnianym ręcznikiem i odstawiamy do wyrośnięcia na 1 godzinę. Powinno w tym czasie podwoić swoją objętość.

Wyjmujemy ciasto i rozwałkowujemy je na cienki prostokątny placek (30 na 40 cm). Na środek wykładamy farsz, zostawiamy trochę wolnej przestrzeni po bokach. Zlepiamy dłuższe boki, a następnie krótsze. Przenosimy kulebiaka na natłuszczoną i oprószoną mąką blaszkę (możemy wcześniej odłożyć odrobinę ciasta i udekorować nim kulebiaka). Odstawiamy na 20 minut do ponownego wyrośnięcia.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 180 st. C. Kulebiaka smarujemy mlekiem i pieczemy 35 do 40 minut.
Możemy podać z sosem - mieszamy śmietanę,jogurt, przeciśnięty przez praskę czosnek, miętę, szczyptę soli i pieprzu.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis