środa, 30 października 2013

Ciastka sezamowe

Dzisiaj kulinarnie przenosimy się do... Izraela. Przepis na ciastka, które na swoim blogu poleca David Lebovitz. Głównym składnikiem jest pasta tahini. Gotową pastę bez problemu możecie kupić w sklepie, możecie też z sezamu zrobić własną - obiecuję podać kiedyś na nią przepis ;-) Pięknie pachną podczas pieczenia.
Sezam uwielbiam, ciastka również, cóż innego pozostaje dodać... polecam! :-)



Składniki (22 sztuki):
140 g mąki pszennej
140 g mąki pszennej razowej
75 g płatków migdałowych
185 g pasty tahini (pasta sezamowa)
150 g masła
150 g cukru
kilka kropel olejku waniliowego
2 łyżki wody
szczypta soli

Wykonanie:
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę pieczenia na 175 st. C.
Płatki migdałowe blanszujemy na patelni, a następnie wkładamy do miseczki od blendera, blendujemy na proszek. 
Masło z cukrem ucieramy mikserem przez kilka minut, dodajemy mąkę pszenną, mąkę pszenną razową, proszek migdałowy, olejek waniliowy, wodę i szczyptę cukru. Wszystko mieszamy łyżką, a następnie dłonią zagniatamy ciasto (ma powstać gładka kula).
Dużą blaszkę smarujemy masłem i oprószamy mąką. Z ciasta lepimy małe kulki wielkości orzecha włoskiego, lekko spłaszczamy je dłonią i układamy na blaszce. Pieczemy 14 minut.

Smacznego!


1 komentarz:

Wydrukuj przepis