piątek, 18 października 2013

Kurczak w sosie czekoladowym

Dzisiaj zaproponuję Wam obiad nietypowy, będący połączeniem różnych smaków. Danie, które bardzo zaskakuje: bo i kurczak w połączeniu z czekoladą dość niezwykły, i zestawienie czekolady, cebuli i płatków migdałowych rzadko spotykane. 
Byłam dzisiaj bardzo ciekawa efektu końcowego. I? I naprawdę bardzo zachęcam Was do zrobienia tego kurczaka. Pyszne danie, dzięki papryczce chilli i cebuli nie jest za słodkie. Wszystko idealnie się komponuje. U mnie podane z pieczoną pietruszką i gruszką oraz ryżem jaśminowym. 




Składniki:
2 pojedyncze filety z kurczaka
1 cebula
2 łyżki oliwy z oliwek
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryczka chilli
80 g płatków migdałowych
35 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki soli

Wykonanie:
Każdy z filetów kroimy na kilka mniejszych kawałków, wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą (tak, aby woda je tylko przykryła), solimy i zagotowujemy. Gotujemy na małym ogniu około 25 minut.

Cebulę drobno kroimy. 2 łyżki oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy cebulę 10 minut, często mieszając. Dokładamy gotowane kawałki kurczaka, drobno pokrojoną papryczkę chilli, czosnek pokrojony na cienkie plasterki, płatki migdałowe, czekoladę pokrojoną na małe kawałki oraz 5-6 łyżek wody z gotowanego kurczaka. Dokładnie mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy 10 do 12 minut, od czasu do czasu mieszając.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis