niedziela, 13 października 2013

Lazurowa sałatka z kurczakiem i granatem

To połączenie smaków musi zakończyć się sukcesem. Lekka, ciekawa, łatwa w przygotowaniu, oryginalna sałatka. Polecam!



Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
150 g sera z niebieską pleśnią (np. lazur)
1 owoc granatu
kilka liści sałaty lodowej (u mnie około 200 g)
1 łyżka oliwy z oliwek

Marynata do kurczaka: 2 łyżki oliwy z oliwek, pół łyżeczki słodkiej papryki, 1 łyżka miodu, 1 łyżeczka imbiru, szczypta soli i pieprzu

Wykonanie:
Pierś z kurczaka kroimy na małe kawałki, składniki marynaty dokładnie mieszamy, dodajemy kawałki kurczaka, mieszamy ponownie i odstawiamy na co najmniej 1 godzinę.

Patelnię rozgrzewamy i smażymy kurczaka razem z marynatą (8-10 minut). Przekładamy go do miski, razem z drobno pokrojonym serem pleśniowym, ziarnami z 1 owocu granatu, poszarpaną na małe kawałki sałatą lodową. Skrapiamy 1 łyżką oliwy z oliwek, mieszamy i od razu podajemy.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis