niedziela, 13 października 2013

Zapiekanka makaronowa z łososiem i cukinią

Dobra zapiekanka na sobotnią kolację. Makaron penne, łosoś, cukinia, ser brie. Delikatna w smaku, a jednocześnie dość charakterystyczna dzięki łososiowi. Do tego czerwone wino :-) Mnie bardzo smakowała!




Składniki (4-6 porcji):
500 g makaronu penne
1 cukinia (ok. 300 g)
300 g świeżego fileta z łososia norweskiego 
200 g sera brie
4 czubate łyżki gęstej śmietany 18%
1 łyżka soku z cytryny
3 łyżki oliwy z oliwek
80 g żółtego sera (np. tylżyckiego)
3 łyżki drobno pokrojonej natki pietruszki
1 łyżeczka bazylii
sól i pieprz

Wykonanie:
Łososia skrapiamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 30 minut. 1 łyżkę oliwy rozgrzewamy na patelni i podsmażamy łososia około 6-7 minut (skórką do góry, ma być tylko lekko podsmażony, dojdzie później w piekarniku). Następnie usuwamy skórę i kroimy go na małe kawałki, delikatnie solimy.

Makaron gotujemy al dente.


Cukinię kroimy na cienkie pół talarki, podsmażamy na patelni z łyżką oliwy z oliwek, pod koniec smażenia lekko solimy, dodajemy pieprz oraz łyżeczkę bazylii.
Naczynie żaroodporne smarujemy łyżką oliwy, rozkładamy połowę makaronu, połowę cukinii, połowę łososia, połowę pokrojonego na małe kawałki sera brie, 2 łyżki śmietany oraz posypujemy połową posiekanej pietruszki. Układamy kolejną identyczną warstę: makaron, cukinia, łosoś, ser brie, śmietana. Na wierzchu posypujemy startym żółtym serem i natką pietruszki.

Zapiekamy 25 minut w piekarniku rozgrzanym do 175 st. C, na 10 minut przed końcem pieczenia zmieniamy ustawienia pieczenia na funkcję grilla.

Smacznego!




1 komentarz:

Wydrukuj przepis