niedziela, 13 października 2013

Piernikowy sernik z orzechami włoskimi i skórką pomarańczową

Dość charakterystyczny w smaku sernik, z mocno wyczuwalnym smakiem orzechów i skórki pomarańczowej. Dla fanów serników, ich nowych smaków i odmian :-)



Składniki:

Masa serowa:
1 kg sera (sernikowego z wiaderka)
4 jajka
1 puszka słodzonego skondensowanego mleka (530 g)
skórka otarta z jednej pomarańczy
60 g cukru
80 g drobno pokrojonych orzechów włoskich
1 łyżka przyprawy do piernika
2 łyżki mąki pszennej

Spód:
200 g ciastek czekoladowych (tzw. murzynków)
60 g masła

Wykonanie:
Ciastka rozdrabniamy w miseczce na piasek i łączymy z roztopionym masłem, dokładnie mieszamy i wykładamy na wyłożoną papierem do pieczenia okrągłą lub kwadratową foremkę (u mnie okrągła o średnicy 28 cm). Dociskamy do dna i wkładamy foremkę do lodówki.
Włączamy piekarnik i nastawiamy temperaturę na 175 st. C. Pokrojone orzechy podprażamy na patelni około 5 minut. Ser i mleko skondensowane miksujemy dodając po kolei jajka oraz cukier. Wsypujemy piernikową przyprawę, orzechy, skórkę pomarańczową i mąkę i dokładnie mieszamy (lub krótko miksujemy, aby wszystkie składniki dobrze wymieszały się). Masę wylewamy na ciasteczkowy spód. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 60 minut. 
Po wyłączeniu piekarnika uchylamy drzwiczki i przed wyjęciem sernika czekamy jeszcze około 5 minut.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis