sobota, 5 października 2013

Rogaliki z anchois

Weekend to dobry czas na eksperymenty :-) Dzisiaj próba połączenia rogalików z anchois, cebulą i oliwkami. Bardzo ciekawe w smaku, wytrawne, dla smakoszy...




Składniki (12 sztuk):

Ciasto:
300 g mąki żytniej
150 ml ciepłej wody
15 g świeżych drożdży
3 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka cukru
1 łyżeczka soli

Nadzienie:
15 g filecików z anchois
1 mała cebula
2 łyżki pokrojonej natki pietruszki
12 zielonych oliwek
szczypta cukru i szczypta pieprzu

Mleko do posmarowania i sezam do posypania rogalików

Wykonanie:
Do podgrzanej wody dodajemy cukier i drożdże, mieszamy i odstawiamy na 10 minut w ciepłe miejsce. Rozczyn z drożdży dodajemy do mąki z solą i oliwą. Zagniatamy ciasto i wyrabiamy je 10 minut. Odstawiamy na 1 godzinę w ciepłe miejsce.
Cebulę, fileciki anchois, oliwki kroimy, dodajemy pietruszkę, pieprz, cukier i blendujemy na dość gładką masę.
Wyrośnięte ciasto wyrabiamy jeszcze przez minutę i rozwałkujemy na cienki placek. Przekrawamy na 6 prostokątów i każdy z nich jeszcze na połowę, tak aby powstało 12 trójkątów. Smarujemy farszem i zwijamy na kształt rogalików (zaczynając od najszerszego z boków ku przeciwległemu kątowi). Układamy na blaszce natłuszczonej oliwą i oprószonej mąką. Odstawiamy na około 20 minut.Przed pieczeniem smarujemy mlekiem, posypujemy sezamem.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 190 st. C przez 22 minuty.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis