Bardzo owocowa tarta. Polecam szczególnie na ciepło. Do tego gorąca kawa, kocyk i jakaś dobra lektura :-)
Składniki:
Ciasto:
Ciasto:
270 g mąki pszennej
120 g zimnego masła
50 g cukru trzcinowego
1 jajko
pół szklanki wody
szczypta soli
Nadzienie:
200 g malin
200 g malin
200 g borówek
10 g cukru
10 g cukru
3 łyżki płatków migdałowych
Kruszonka:
80 g mąki pszennej
80 g masła
80 g cukru
kropla olejku śmietankowego
Wykonanie:
Z podanych składników zagniatamy ciasto (mąka, masło, cukier trzcinowy, jajko, woda i szczypta soli). Owijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Z podanych składników zagniatamy ciasto (mąka, masło, cukier trzcinowy, jajko, woda i szczypta soli). Owijamy w folię i wkładamy na minimum 30 minut do lodówki.
Piekarnik rozgrzewamy do 200 st. C. Ciasto rozwałkowujemy i wykładamy na foremkę od tarty. Pieczemy 12 minut, wyciągamy z piekarnika, którego temperaturę zmniejszamy do 190 st. C. Czekamy około 10 minut.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło i cukier z odrobiną olejku rozcieramy między palcami. Na podpieczony spód wykładamy maliny i borówki. Owoce posypujemy cukrem, a następnie kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut, na 10 minut przed wyciągnięciem z piekarnika wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
W tym czasie przygotowujemy kruszonkę: mąkę, masło i cukier z odrobiną olejku rozcieramy między palcami. Na podpieczony spód wykładamy maliny i borówki. Owoce posypujemy cukrem, a następnie kruszonką. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 35 minut, na 10 minut przed wyciągnięciem z piekarnika wierzch posypujemy płatkami migdałowymi.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz