poniedziałek, 7 października 2013

Pieczone pierogi z soczewicą

Przepis na ciasto pochodzi z Kuchni Polskiej, chociaż w książce tej występuje w przepisie na kulebiaka. Zatem może powinny być to kulebiaczki z soczewicą? :-) Farsz mojego pomysłu. 
Właściwie nie wiem, co bardziej zachwyca: przepyszne ciasto czy równie rewelacyjny farsz. Podane na ciepło, z delikatnym sosem koperkowo-czosnkowym. Zaczynasz jeść... jeden... drugi... trzeci... kolejny... Dzięki farszowi danie jest lekkie, a jednocześnie sycące. Jestem pewna, że pieczone pierogi w różnych odsłonach pojawią się jeszcze tutaj. Bardzo, bardzo polecam :-)




Składniki (30 pierogów):

Ciasto:

2 szklanki mąki pszennej
30 g świeżych drożdży
pół szklanki mleka
2 żółtka
80 g masła
szczypta soli
szczypta cukru
szczypta gałki muszkatołowej

Farsz:
niepełna szklanka zielonej soczewicy
1 marchewka (200 g)
kawałek korzenia pietruszki (60 g)
kawałek korzenia selera (100 g)
1 cebula
2 łyżki masła
15 g świeżego imbiru
1 łyżeczka soli
duża szczypta pieprzu
pół łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka tymianku
szczypta chilli cayenne

odrobina mleka

pestki dyni, słonecznika i sezam do posypania pierogów


Sos koperkowo-czosnkowy:

3 łyżki śmietany 18% lub 12%
3 łyżki jogurtu (najlepiej gęstego, np. greckiego)
2 łyżki majonezu
2 ząbki czosnku
2 łyżki drobno posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku


Wykonanie:

Drożdże rozpuszczamy w połowie ciepłego mleka ze szczyptą cukru, odstawiamy na około 10 minut. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, gałkę muszkatołową, żółtka, pozostałe mleko i masło. Zagniatamy kilka minut, aż ciasto będzie gładkie (jeśli jest zbyt kleiste podsypujemy odrobiną mąki). Odstawiamy w ciepłe miejsce na minimum 45 minut.

Soczewicę gotujemy do miękkości (u mnie 40 minut). W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie marchewkę, pietruszkę i seler, aż warzywa będą al dente. Cebulę drobno kroimy i podsmażamy na 2 łyżkach masła na patelni (kilka minut), na chwilę przed końcem dodajemy drobno pokrojony imbir. 

Soczewicę, marchewkę, seler, pietruszkę, podsmażoną z imbirem cebulę blendujemy (niezbyt dokładnie). Masę doprawiamy solą, pieprzem, papryką, chilli cayenne i tymiankiem.

Ciasto rozwałkowujemy lekko podsypując mąką na grubość kilku milimetrów, wycinamy grubym kubkiem kółka, nakładamy łyżeczkę farszu i lepimy pierogi. Układamy je na blaszce natłuszczonej odrobiną masła i oprószonej mąką. Odstawiamy przykryte ręcznikiem papierowym na 15-20 minut, w tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C.

Pierogi smarujemy odrobiną mleka i posypujemy pestkami dyni, słonecznika lub sezamem. Pieczemy 25 minut.

Mieszamy w miseczce wszystkie składniki sosu: jogurt, śmietanę, majonez, koperek, przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz. Przekładamy do małej miseczki.

Podajemy jeszcze ciepłe, z sosem.

Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis