Danie lekko zmodyfikowane przez... rzeczywistość. Wracając z pracy chciałam dzisiaj kupić świeżą bazylię, nie znalazłam jej jednak. I tak powstała szybka modyfikacja dzisiejszej obiadokolacji. Zamiast bazylii... natka pietruszki. Jeśli odpowiesz 3 razy TAK zrób to danie koniecznie:
- czy lubię spaghetti
- czy lubię suszone pomidory
- czy lubię włoskie klimaty
:-)
Słucham trójkowej piątkowej listy przebojów, piję czerwone wino i zajadam się spaghetti z pesto z suszonych pomidorów i pietruszki. Taka błoga chwila...
Polecam!
Składniki (2 porcje):
160 g makaronu spaghetti
100 g suszonych pomidorów z zalewy
12 g świeżej natki pietruszki
2 łyżki płatków migdałowych
1 łyżka pestek dyni
3 łyżki oliwy z zalewy z suszonych pomidorów
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
5 g grana padano + odrobina do posypania dania
Wykonanie:
Suszone pomidory oraz pietruszkę kroimy, dodajemy płatki migdałowe, pestki dyni, oliwę z zalewy, oliwę z oliwek, grana padano, sól i pieprz do smaku. Wszystkie składniki blendujemy.
Makaron gotujemy al dente, odcedzamy i od razu mieszamy z pesto. Posypujemy odrobiną grana padano i podajemy.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz