poniedziałek, 21 października 2013

Tarta z salami i rukolą

Dzisiejszy jesienny spacer po pracy skrócił mój czas na przygotowanie kolacji. Tarta z gotowego ciasta francuskiego jest szybka w przyrządzeniu. Właściwie to taka bardzo smaczna tarta o smaku pizzy, zróbcie ją koniecznie. I nie pomińcie rukoli.


Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
6 plasterków salami
1 pomidor
125 g mozzarelli (waga bez zalewy)
1/4 czerwonej cebuli
1 łyżka masła
1 łyżka drobno posiekanych listków świeżego oregano
kilka gałązek świeżego oregano
sól i pieprz
garść rukoli

Wykonanie:
Piekarnik włączamy na 200 st. C. Pomidora kroimy na plasterki, usuwając z nich wodę i pestki. Mozzarellę kroimy na plasterki (u mnie jedna duża kulka mozzarelli, jeśli korzystacie z małych kulek przekrójcie je tylko na pół). 1 łyżkę masła mieszamy z łyżką pokrojonych listków oregano.
Ciasto francuskie rozkładamy na papierze do pieczenia na dużej blaszce. Ciasto smarujemy masłem z oregano pozostawiając wolne brzegi, układamy plasterki salami, plasterki mozzarelli, plasterki pomidora. Oprószamy lekko solą i pieprzem, rozkładamy na tarcie kilka gałązek oregano.
Pieczemy 15 minut. Podajemy ze świeżą rukolą.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis