wtorek, 15 października 2013

Spaghetti z pesto z zielonego groszku

Chyba nie jest już zaskoczeniem to, że bardzo lubię makaron. Gdyby jakiś czasu temu ktoś zapytał mnie o najmniej lubiany przeze mnie rodzaj makaronu odpowiedziałabym, że jest to spaghetti. Dziś jedząc obiad uświadomiłam sobie, że zmieniło się to :-) Szczególnie dzięki spaghetti z pesto, różnego rodzaju... z klasycznej bazylii, suszonych pomidorów, pietruszki, dzisiaj z zielonego groszku. Danie proste w wykonaniu, a jakie smaczne. Spróbujcie sami :-)


Składniki (2 porcje):
200 g makaronu spaghetti (waga przed ugotowaniem)

250 g mrożonego zielonego groszku
25 g orzechów włoskich
15 g pestek dyni
mała szalotka
1 ząbek czosnku
10 g sera grana padano
7 łyżek oliwy z oliwek
sól i pieprz

dodatkowa odrobina grana padano do posypania makaronu

Wykonanie:
Mrożony groszek zalewamy zimną wodą, lekko solimy, zagotowujemy i gotujemy około 4-5 minut, odsączamy na sitku. 

Orzechy, szalotkę i czosnek kroimy, grana padano ścieramy na tarce. Do miseczki od blendera wrzucamy ugotowany groszek, pokrojoną szalotkę, orzechy, pestki dyni, grana padano, wlewamy oliwę. Blendujemy na niezbyt gładką masę (u mnie wyczuwalne są w smaku niedokładnie zblendowane orzechy i pestki dyni). Doprawiamy solą i pieprzem.

Makaron gotujemy al dente. Pod koniec gotowania odkładamy 2 łyżki wody z gotującego się makaronu. Makaron odcedzamy na sitku, wkładamy go do garnka i dodajemy groszkowe pesto i 2 łyżki wody z gotowanego makaronu. Mieszamy dokładnie, wykładamy od razu na talerze i posypujemy odrobiną startego sera grana padano. Podajemy.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis