Jako amatorka ciastek i ciasteczek... polecam dziś... kruche ciastka z konfiturą. Wykorzystałam własnoręcznie zrobione czekoladowe powidła śliwkowe, ale jeśli ich jeszcze nie zrobiliście, możecie użyć standardowych powideł śliwkowych.
Jak smakują? Pysznie :-)
Składniki (20 sztuk):
400 g mąki pszennej
170 g masła
180 g cukru
2 jajka
1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
kilka kropel olejku migdałowego
200 g konfitury (u mnie czekoladowe powidła śliwkowe)
Wykonanie:
Włączamy piekarnik (góra-dół) na 190 st. C.
Masło, cukier i jajka wsypujemy do garnka/miseczki i miksujemy kilka minut, aż masa stanie się gładka. Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy proszek do pieczenia, masę z masła, cukru i jajek oraz kilka kropel olejku migdałowego. Zagniatamy ciasto - powinno być gładkie i elastyczne (jeśli jest zbyt kleiste dodajemy odrobinę mąki).
Formujemy kulki z ciasta, lekko je rozpłaszczamy i układamy na natłuszczonej blaszce oprószonej mąką. Każde ciastko dociskamy pośrodku małym naczyniem (np. kieliszkiem), tworząc lekkie wgłębienie, w które wkładamy po pół łyżeczki konfitury (ciastka o średnicy około 7 cm).
Blaszkę wkładamy do piekarnika i pieczemy 20 minut.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz