poniedziałek, 14 października 2013

Swojska sałatka

Na kolację polecam sałatkę z ziemniaków (zwykłego i słodkiego), jajek, małosolnego ogórka, szynki, sałaty lodowej. Pamiętajmy, aby nie kroić składników zbyt drobno, warzywa mają być wyczuwalne w smaku. Danie niewdzięczne jeśli chodzi o fotografię, ale naprawdę dobre. Polecam z bułką posmarowaną masłem. 
Czasem dobrze jest zjeść coś prostego :-)


Składniki:
1 duży ziemniak
1  batat
4 jajka
3 ogórki małosolne
15 dag szynki
1 szalotka
3-4 liście sałaty lodowej
3 łyżki majonezu
2 łyżki śmietany 18%
2 łyżki gęstego jogurtu (np. grecki)
1 łyżka drobno pokrojonego koperku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:
Ziemniaki (zwykłego i słodkiego) obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. W osobnym garnku gotujemy na twardo jajka.
Wszystkie składniki dość grubo kroimy: ziemniaki, jajka, ogórki, szynkę, szalotkę i sałatę lodową, mieszamy w misce. 
W osobnej miseczce mieszamy majonez, śmietanę, jogurt, koperek, dodajemy sól i pieprz do smaku. Sos łączymy z pozostałymi składnikami. Dokładnie mieszamy, ewentualnie dodajemy jeszcze odrobinę soli i pieprzu, jeśli sałatka jest zbyt mało przyprawiona. Podajemy od razu, z bułką lub chlebem posmarowanym masłem.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis