sobota, 19 października 2013

Tartaletki z warzywami

Dzisiejszy przepis był właściwie pomysłem na wykorzystanie zapasów z lodówki. Dobrze jest czasem ugotować coś spontanicznie. Tartaletki... nie dość, że dobrze smakują, to i pięknie prezentują się na stole. 
Jeśli skorzystacie z mojego przepisu, nie zraźcie się tym, że ciasto niezbyt dobrze rozwałkowuje się. Trudy wylepiania foremek wynagrodzi Wam jego smak: jest kruche i delikatne, świetnie nadaje się do tego typu małych tartaletek czy babeczek. A dodatek suszonej mięty do farszu nadaje orzeźwiającego smaku.
Wypróbujecie? Polecam :-)


Składniki (10 tartaletek):

Ciasto:

250 g mąki
100 g masła
3 łyżki oleju słonecznikowego
1 łyżeczka soli
4 łyżki zimnej wody
1 łyżeczka bazylii

Farsz:

140 g różyczek brokuła
korzeń pietruszki (100 g)
marchewka (120 g)
kawałek pora (25 g)
2 szalotki
pół czerwonej papryki
1 łyżeczka suszonej mięty
80 g sera pleśniowego (najlepszy francuski, wyrazisty w smaku)
3 łyżki grubo posiekanych orzechów włoskich
2 łyżki masła
sól i pieprz

Wykonanie:
Mąkę przesiewamy przez sito, dodajemy sól, pokrojone na kawałki zimne masło, olej słonecznikowy, wodę i bazylię. Zagniatamy, owijamy folią i wkładamy do lodówki na 30 minut.
Marchewkę i pietruszkę skrobiemy, wkładamy do garnka razem z różyczkami brokuła, zalewamy zimną wodą, lekko solimy i zagotowujemy. Po 4 minutach gotowania wyciągamy z wody brokuła. Marchewkę i pietruszkę gotujemy dalej przez 6 minut. Warzywa studzimy i kroimy na małe kawałki.
Szalotkę, pora i paprykę drobno kroimy. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki masła, wrzucamy na nią pokrojoną szalotkę, podsmażamy 5 minut, dokładamy na patelnię por i paprykę, lekko solimy i smażymy dalsze 7-8 minut.
Wszystkie warzywne składniki farszu przekładamy do miski: brokuła, marchewkę, pietruszkę, por, szalotkę, paprykę. Dodajemy łyżeczkę suszonej mięty, doprawiamy solą i pieprzem.
Piekarnik włączamy i nastawiamy temperaturę pieczenia na 190 st. C. Wyjmujemy ciasto z lodówki, rozwałkowujemy lekko podsypując mąką. Wylepiamy nim małe foremki. Nakłuwamy lekko widelcem i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 12 minut, wykładamy z piekarnika i wkładamy do tartaletek farsz. Na każdej układamy kilka malutkich kawałków sera pleśniowego. Wkładamy ponownie do piekarnika na 25 minut. Na 5 lub 6 minut przed końcem pieczenia posypujemy je grubo pokrojonymi orzechami włoskimi. 

Smacznego!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis