niedziela, 20 października 2013

Crostini al pomodoro

Śniadanie, podczas którego można poczuć się jak we Włoszech. Dzisiaj piękna słoneczna pogoda, prawdziwa polska jesień, a to śniadanie sprawiło, że poczułam się jak na wakacjach :-)
Crostini - popularne włoskie grzanki. Proste w wykonaniu, ze zwyczajnych składników, a smakują wyśmienicie. Wykorzystałam pieczoną przeze mnie mleczną bagietkę, ale możecie crostini zrobić też z kupnej bagietki. Świetny sposób na wykorzystanie wczorajszego pieczywa. Bardzo polecam!



Składniki:
1 bagietka
1 duży pomidor
3 łyżki oliwy z oliwek
garść liści świeżej bazylii
2 ząbki czosnku
sól i pieprz

Wykonanie:
Bagietkę kroimy na kawałki o grubości 1 cm. Opiekamy je 8 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 st. C na funkcji grilla. W połowie grillowania grzanki przewracamy, aby z każdej strony były opieczone.
Z pomidora usuwamy pestki i wodę, kroimy na małe kawałki. Dodajemy do nich 1 łyżeczkę oliwy, kilka rozdrobionych listków świeżej bazylii, doprawiamy solą i pierzem.
Grzanki skrapiamy oliwą, nacieramy czosnkiem i układamy na nich pomidory. Podajemy na ciepło udekorowane listkami bazylii. Równie dobre są na zimno.

Smacznego!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Wydrukuj przepis